Vakantiebestemmingen:

Vakantieoverzicht:

Home

All inclusive

Actieve vakanties

Autoverhuur

Autovakanties

Avontuurlijke vakanties

Busreizen

Creatieve vakanties

Culinaire reizen

Culturele reizen

Fietsvakanties

Excursiereizen

Gezinsvakanties

Golfvakanties

Groepsreizen

Hotels

Jongerenreizen

Kampeervakanties

Kindervakanties

Lastminutes

Natuurreizen

Rondreizen

Sportieve reizen

Stedentrips

Strandvakanties

Treinvakanties

Vakantieparken

Vakantiewoningen

Verre reizen

Vliegtickets

Vliegvakanties

Wandelvakanties

Wintersport

Zonvakanties

Linkpartner worden?

Oostenrijk vakantieland

Algemeen
Oostenrijk ligt in het centrum van Europa en is ongeveer twee keer zo groot als Nederland. Het heeft in het westen landsgrenzen met Zwitserland en Liechtenstein, in het oosten Hongarije, in het zuiden Slovenië en Italië en Duitsland en in het noordem Tsjechië en Slowakije. Een kwart van de oppervlakte van Oostenrijk behoort tot laag- en heuvelland. De rest behoort tot het middel- en hooggebergte. De hoogste berg in Oostenrijk is de Grossglockner met een hoogte van bijna 3800 meter. Verder naar het oosten daalt het gebergte af naar het heuvelland van het Wienerwald. Het Alpenvoorland loopt van de noordrand van de Alpen tot bij de hoofdstad Wenen. Het is een gebied met heuvelruggen, bossen, weiden en brede dalen. Het oosten van Oostenrijk bestaat uit vlakten en heuvelland waar je overigens heerlijk kunt wandelen. De belangrijkste rivier van Oostenrijk is de Donau. De Donau stroomt ongeveer 350 kilometer over Oostenrijkse bodem. Vooral het stroomgebied van de Traun is rijk aan meren (Oostenrijk telt ongeveer 90 meren), o.a. de Attersee, het grootste Alpenmeer van Oostenrijk. Oostenrijk is een van de weinige landen waar het zowel zomer als winter hoogseizoen is. Hierdoor is Oostenrijk al tientallen jaren een topland voor zowel de rustzoeker, de wandelaar en de sportieve ski-liefhebber.

Taal
De talen in Oostenrijk zijn: Duits, Sloveens, Kroatisch, Hongaars

Hoofdstad

Wenen

Andere steden
Baden bei Wien, Bregenz, Dornbirn, Feldkirch, Graz, Innsbruck, Klagenfurt, Klosterneuburg, Krems, Leoben, Linz, Salzburg, Sankt Pölten, Steyr, Traun, Villach, Wels, Wenen, Wiener Neustadt, Wolfsberg

Klimaat
In Oostenrijk heerst boven de 1500 meter een hooggebergteklimaat. Kenmerkend zijn de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, zomer en winter en noord- en zuidhelling van de hooggebergten. Door de ijle lucht stijgt de temperatuur overdag snel ´s nachts daalt de temperatuur weer zeer snel. Boven de 1800 meter hoogte komt de gemiddelde temperatuur in de zomer niet veel hoger dan 10 graden Celsius. De sneeuwgrens ligt op 2800 meter. Het verschil tussen de noordhelling en de zuidhelling kan tientallen graden bedragen. Het prachtige heuvelland van Oostenrijk en de laagvlakten vormen de overgang naar een landklimaat. Het zuiden neigt meer naar een mediterraan klimaat met mooie zomers en relatief weinig regen. Het westen heeft een klimaat met veel regen. Met name in het voorjaar waait een warme droge valwind, de zogenaamde föhn, die vooral waait in de noordelijke alpendalen. De temperatuur kan dan door deze droge valwind in enkele uren tussen 10 en 15 graden Celsius stijgen. In de winter veroorzaakt deze valwind vaak groot lawinegevaar. In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de 21 graden, 's winters ligt de temperatuur rond het vriespunt.

Bezienswaardigheden