Vakantiebestemmingen:

Vakantieoverzicht:

Home

All inclusive

Actieve vakanties

Autoverhuur

Autovakanties

Avontuurlijke vakanties

Busreizen

Creatieve vakanties

Culinaire reizen

Culturele reizen

Fietsvakanties

Excursiereizen

Gezinsvakanties

Golfvakanties

Groepsreizen

Hotels

Jongerenreizen

Kampeervakanties

Kindervakanties

Lastminutes

Natuurreizen

Rondreizen

Sportieve reizen

Stedentrips

Strandvakanties

Treinvakanties

Vakantieparken

Vakantiewoningen

Verre reizen

Vliegtickets

Vliegvakanties

Wandelvakanties

Wintersport

Zonvakanties

Linkpartner worden?

IJsland vakantieland

Algemeen
De oppervlakte van IJsland is drie tot vier maal die van Nederland. Op het eiland wonen nog geen 300.000 inwoners, waarvan tweederde in Reykjavík en de nabije omgeving. De rest van het eiland is zeer dun bevolkt met voornamelijk langs de kust wat dorpjes. In het binnenland, dat kaal hoogland is, woont helemaal niemand. Het is juist de overweldigende ongerepte natuur die IJsland bijzonder aantrekkelijk maakt. De aanwezigheid van zowel gletsjers als vulkanisme maken van IJsland een unieke reisbestemming. Op een relatief kleine oppervlakte komen zeer verschillende landschappen voor.

Het eiland IJsland is gelegen op de Mid-Atlantische rug, een soort bergketen op de oceaanbodem die is ontstaan als gevolg van het uiteen drijven van het Noordamerikaanse en het Euraziatische continent. Op enkele plekken komt de bergketen boven zeeniveau uit en dat is met IJsland het geval.

Deze ligging is de oorzaak van de aanwezigheid van vulkanisme op IJsland. Het eiland ligt daarbij ook nog op een ‘hotspot’, een extra actieve plek op de aardkorst. Al met al onderscheidt IJsland zich van de meeste andere landen op de wereld door ongekende vulkanische activiteit.

U kunt zelf zien, horen en voelen dat IJsland beweegt. In de omgeving van Mývatn in Noord-IJsland liggen lavavelden, explosiekraters, tafelbergen en velden met spuitende, sissende en pruttelende bronnen. Een ander bekend gebied is Landmannalaugar met een schitterend lavaveld, bergen in een scala aan kleuren en een heerlijk warme beek. Van de bekende vulkanen op IJsland noemen we de Askja en de Hekla. De laatste is in 2000 nog uitgebarsten en vormt daarmee overtuigend bewijs dat IJsland geologisch gezien zeer dynamisch is.

Taal
De taal in IJsland is: IJslands

Hoofdstad
Reykjavik

Andere steden
Akureyri, Borgarnes, Budardalur, Capital Region, Egilsstadir, Einarsstadir, Fludir, Hafnarfjordur, Hallormsstadur, Hella, Hofn, Husavik, Hveragerdi, Hvolsvollur, Keflavik, Kirkjubaejarklaustur, Laugarvatn, Neskaupstadur, Reykholt, Reykjahlid, Reykjanes, Saudarkrokur, Selfoss, Skutustadir, Varmahlid, Vik

Klimaat
IJsland ligt op de Midatlantische rug net ten zuiden van de poolcirkel. In tegenstelling tot wat de ligging en naam doen vermoeden is het in IJsland warmer dan vaak wordt gedacht. Dankzij een uitloper van de Warme Golfstroom ligt in de zomer de temperatuur gemiddeld rond de 12˚C, enkele graden hoger dan op deze breedte normaal is. Een paar dagen per jaar beleven de eilandbewoners hun eigen hittegolf: de temperatuur overschrijdt dan de 20˚C.
Tijdens de zomernachten daalt de temperatuur tot 5˚C. In het binnenland kan er gemakkelijk nachtvorst optreden.

Aangezien IJsland op een overgangsgebied ligt van koude en warmere lucht- en waterstromingen, waait het bijna altijd op het eiland. Dit draagt ertoe bij dat het IJslandse weer gemakkelijk binnen het uur kan veranderen, en dat een dag die met druilerig weer begint niet zelden eindigt in een stralende middag en avond. Als de wind naar zee waait, is het meestal goed weer. Zeewinden, en met name westen- en zuidenwinden, zorgen juist voor een aanvoer van vochtige oceaanlucht. In het zuiden en westen valt jaarlijks tot circa 20% meer neerslag dan in Nederland. Meer noordwaarts, achter IJsland’s grote ijskappen, is het aanzienlijk droger. De ijskappen functioneren als een soort regenvanger, waardoor er in Centraal- en Noordoost IJsland slechts zo'n 400 tot 600 mm neerslag per jaar valt, beduidend minder dan bij ons.

Bezienswaardigheden