Vakantiebestemmingen:

Vakantieoverzicht:

Home

All inclusive

Actieve vakanties

Autoverhuur

Autovakanties

Avontuurlijke vakanties

Busreizen

Creatieve vakanties

Culinaire reizen

Culturele reizen

Fietsvakanties

Excursiereizen

Gezinsvakanties

Golfvakanties

Groepsreizen

Hotels

Jongerenreizen

Kampeervakanties

Kindervakanties

Lastminutes

Natuurreizen

Rondreizen

Sportieve reizen

Stedentrips

Strandvakanties

Treinvakanties

Vakantieparken

Vakantiewoningen

Verre reizen

Vliegtickets

Vliegvakanties

Wandelvakanties

Wintersport

Zonvakanties

Linkpartner worden?

Noorwegen vakantieland

Algemeen
Noorwegen is een langgerekt fjordenland en is een hele populaire en bijzondere toeristische trekpleister. Velen vinden hier wat zij tijdens hun vakantie zoeken: rust, ruimte, frisse lucht en ongerept natuurschoon. Noorwegen ligt aan de westkant van Scandinavië en wordt aan de zuidkant begrensd door het Skagerrak. In het noorden en westen liggen de Noordzee, de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee. Aan de landzijde grenst Noorwegen aan Zweden, Finland en Rusland. Voor de Noorse kust liggen verschillende eilandengroepen, waarvan de Lofoten de belangrijkste zijn. De eilandengroep Spitsbergen (Svalbard) ligt ongeveer 650 kilometer ten noorden van Noorwegen. De vele Noorse wateren zijn over het algemeen rijk aan vis. Noorwegen is niet alleen populair bij de avontuurlijke reiziger maar ook bij de sportieve reiziger en de cultuurzoekende reiziger. Het Ostlandet is het dichtstbevolkte gebied. Hier liggen de meest uitgestrekte bossen en de drukst bezochte vakantiegebieden. Nordlandet bestaat uit bergen, eilanden en fjorden. Dwars door het gebied loopt de poolcirkel en hier wonen ook de Lappen. De Fjorden zijn overstroomde bergdalen waarvan sommige door de enorme kracht van het kruidende ijs bijzonder diep zijn uitgesleten. Fjorden kunnen tientallen kilometers landinwaarts reiken. Het verst landinwaarts reikt de Sognefjord 204 km en heeft een diepte van 1244 m. In Vestlandet liggen de beroemde fjorden en met sneeuw bedekte bergen. Troendelag ligt in het midden van Noorwegen en is een betrekkelijk vlak en vruchtbaar gebied. De hoogste bergtoppen liggen tussen de hoofdstad Oslo en Trondheim. De Galdhoepiggen en de Glittertind zijn met ongeveer 2650 meter de hoogste toppen. Noorwegen heeft uitgebreide gletsjergebieden. De Jostedalsbreen is met 815 km2 het op een na grootste gletsjerveld van Europa. Meer dan de helft van Noorwegen ligt boven 500 m, en ongeveer een kwart ligt zelfs boven 1000 m. Tussen de fjorden vindt men vaak de "fjell", een onbewoonde rotsachtige hoogvlakte. Een kwart van Noorwegen wordt bedekt door bossen, de rest door bergen, rivieren en meren. De rivieren in Noorwegen zijn door stroomversnellingen, beken en de vele watervallen onbevaarbaar voor de scheepvaart. Noorwegen telt ongeveer 15.000 eilanden, waarvan er maar ongeveer 2000 bewoond worden.

Taal
De talen in Noorwegen zijn: Noors en Samisch

Hoofdstad

Oslo

Andere steden
Bergen, Drammen, Fredrikstad, Hamar, Hammerfest, Kongsberg, Kristiansand, Lillehammer, Narvik, Oslo, Stavanger, Trondheim, Tromsø

Klimaat
Er zijn verschillende klimaten in Noorwegen. De westkust, het fjordengebied, heeft een zacht gematigd zeeklimaat en is iets koeler dan Nederland. Langs de kust meestal sprake van zachte winters met relatief weinig sneeuwval, terwijl de temperaturen in het binnenland vaak tot ver onder nul kunnen zakken en er de hele winter lang sneeuw ligt. In de winter, met name in het gebied ten noorden van de poolcirkel, is bij helder weer het noorderlicht (Aurora Borealis) te zien. In het hoge noorden van Noorwegen heerst een toendraklimaat. Ten oosten van de bergketens heerst een landklimaat. In de zomer kunnen de temperaturen in het gehele land oplopen tot 25-32 graden Celsius. Doordat de golfstroom warm zeewater langs de Noorse kust voert, blijven ook in de winter de Noorse havens ijsvrij. Het (korte) voorjaar kenmerkt zich vaak door mooi weer, waarbij de natuur in korte tijd uitbundig tot bloei komt. Het najaar kent ook vaak mooi weer met name de temperaturen in het binnenland dalen daar al snel. Ook dit seizoen is kort, waarbij de natuur zich weer van haar beste kant laat zien de natuur is dan getekend met de mooiste herfstkleuren.

Bezienswaardigheden