Vakantiebestemmingen:

Vakantieoverzicht:

Home

All inclusive

Actieve vakanties

Autoverhuur

Autovakanties

Avontuurlijke vakanties

Busreizen

Creatieve vakanties

Culinaire reizen

Culturele reizen

Fietsvakanties

Excursiereizen

Gezinsvakanties

Golfvakanties

Groepsreizen

Hotels

Jongerenreizen

Kampeervakanties

Kindervakanties

Lastminutes

Natuurreizen

Rondreizen

Sportieve reizen

Stedentrips

Strandvakanties

Treinvakanties

Vakantieparken

Vakantiewoningen

Verre reizen

Vliegtickets

Vliegvakanties

Wandelvakanties

Wintersport

Zonvakanties

Linkpartner worden?

Cyprus vakantieland

Algemeen
Cyprus is het meest oostelijke eiland in de Middellandse Zee. Turkije ligt op 72 km van Cyprus en Egypte op 350 km. Na Sicilië en Sardinië is Cyprus het grootste eiland in de Middellandse Zee. De oppervlakte van Cyprus is ongeveer net zo groot als Friesland, Groningen en Drenthe samen. In het noorden ligt het voornamelijk uit kalksteen bestaande Kyreniagebergte. De grootste hoogte bedraagt ongeveer 1000 meter en het gebergte valt op door de kartelige randen en de scherpe toppen. Behalve die van Kyrenia, komen hier verder geen havens voor.
In het zuidwesten ligt het Troödosgebergte met de Olympus (1953m.) als hoogste top van het eiland. Dit gebergte glooit veel meer en klimt geleidelijk naar bijna 2000 meter hoogte. Tussen deze twee bergmassieven ligt de Mesaoria, een zeer vruchtbare vlakte. De zuid- en oostkust hebben brede baaien en hier zijn dan ook verschillende havens te vinden: Famagusta, Paphos, Larnaka en Limassol. Echte rivieren kent Cyprus niet. Het zijn merendeels bergbeken die ook nog alleen in het voorjaar water hebben.
Cyprus was in de oudheid dicht bebost, maar begin deze eeuw waren de berghellingen bijna kaal door o.a. ontbossing en bosbranden. Herbebossing heeft er voor gezorgd dat op dit moment bijna één vijfde van het eiland weer bebost is. Cyprus heeft zijn naam te danken aan de handel in koper in de oudheid. Kypros is namelijk koper in het Grieks.

Taal
De talen op de Cyprus zijn: Grieks (officiële taal), Arabisch, Armeens en Turks

Hoofdstad

Nicosia

Andere grote steden
Limasol, Larnaca, Paphos, Famagusta en Kyrenia

Klimaat
Cyprus heeft een gelijkmatig klimaat het is er het hele jaar is het zonnig en vrij droog. Met een gemiddelde dagtemperatuur van juni tot en met september van 32 graden. In het hoogseizoen kan deze oplopen tot 38 graden. Aan de kust zorgt de zeewind in juli en augustus voor verkoeling wat het verblijf meer dan aangenaam maakt. In de winter kan er regen vallen, desondanks is er vrij veel zon. De temperatuur varieert dan van 16 tot 25 graden. In het Troödosgebergte valt in januari en februari sneeuw.

Bezienswaardigheden