Vakantiebestemmingen:

Vakantieoverzicht:

Home

All inclusive

Actieve vakanties

Autoverhuur

Autovakanties

Avontuurlijke vakanties

Busreizen

Creatieve vakanties

Culinaire reizen

Culturele reizen

Fietsvakanties

Excursiereizen

Gezinsvakanties

Golfvakanties

Groepsreizen

Hotels

Jongerenreizen

Kampeervakanties

Kindervakanties

Lastminutes

Natuurreizen

Rondreizen

Sportieve reizen

Stedentrips

Strandvakanties

Treinvakanties

Vakantieparken

Vakantiewoningen

Verre reizen

Vliegtickets

Vliegvakanties

Wandelvakanties

Wintersport

Zonvakanties

Linkpartner worden?

Griekenland vakantieland

Algemeen
Aan de westkant van Noord-Griekenland verschaffen de Dardanellen toegang tot de Egeïsche zee en het Griekse eiland Lesbos Ten noorden daarvan ligt Chalkidiki, een drievingerig schiereiland met fraaie zandstranden en de autome monikkenreplubliek Athos. De grootste stad in het noorden van Griekenland is Thessaloniki (378.000 inwoners), ten zuiden daarvan verheft zich de "Troon der Goden", de 2917 m hoge Olympus.
Zuid-Griekenland bestaat uit het zuidelijke deel van het vaste Griekse vasteland, het schiereiland de Peloponnesos en een groot aantal Griekse eilanden, die samen een vijfde deel van het land vormen. Het landschap is overwegen bergachtig en de kust is grillig. Langs de westkust van de Peloponnesos strekken zich brede zandstranden uit. In het westelijke deel van het vaste land lopen parallel aan de kust de deels verkarste kammen van het Pindosgebergte. De hoogvlakte kan het van december tot april besneeuwd zijn. In het nationaal park van Pindos komen nog wolven en beren voor. Bijna de helft van de Zuid-Griekse bevolking woont in het Attische bekken (de streek rond Athene). Het zuidelijke en oostelijke deel van de ten oosten van de Golf van Korinthe aan het vasteland grenzende Peloponnesos wordt gekenmerkt door diepe baaien. Het landschap aan de Egeïsche zee wordt gekenmerkt door bergen en heuvels. Deze eilanden zijn onder te verdelen in de volgende groepen: Cycladen (oa. Mykonos, Delos, Paros en Santorini), Dodekanessos, de Noordelijke en de Zuidelijke Sporaden. Het grootste eiland van de Dodekanessos is Rhodos met een oppervlakte van 1398 vierkante kilometer. Voor de westkust liggen de Ionische eilanden. Het grootste eiland van Griekenland is Kreta met hoge bergen, vruchtbare hoogvlakten, ravijnen en prachtige zandstranden.

Taal
De taal in Griekenland is: Grieks (officiële taal)

Hoofdstad

Athene

Belangrijke plaatsen in Griekenland
Pireaus, Patras, Thessaloniki, Delphi, Ioannina, Kavála, Kanaal van Korinte - Korinthe, Larissa, Mani (natuur-historisch gebied), Olympia (stad), Kos, Rhodos en Kreta

Klimaat
Een groot gedeelte van Griekenland heeft een mediterraan klimaat met hete maar vooral droge zomers. De door bergruggen afgesloten vlakten hebben meer een land- of Balkanklimaat. Verder zijn er vrij aanzienlijke verschillen tussen Noord en Zuid, de oost- en westkust, het vasteland en de eilanden. Vooral in het voorjaar is Griekenland het bezoeken meer dan waard. De zomer is gewoonlijk heet en droog en duurt lang; ongemerkt gaat hij, zonder eigenlijke herfst, in oktober over in de winter. De heftige regenbuien van de winter zijn meestal van korte duur; het moet al gek gaan, wil de zon zich in die tijd niet elke dag even laten zien.
In het algemeen zijn het voor- en najaar in heel Griekenland voor reizen geschikt. De Egeïsche eilanden hebben een hogere wintertemperatuur dan het vasteland, terwijl de zomerhitte er gematigd wordt door de zee. Rodos en Kreta zijn ook voor een wintervakantie geschikt, al kan het er dan fris zijn.

Bezienswaardigheden