Vakantiebestemmingen:

Vakantieoverzicht:

Home

All inclusive

Actieve vakanties

Autoverhuur

Autovakanties

Avontuurlijke vakanties

Busreizen

Creatieve vakanties

Culinaire reizen

Culturele reizen

Fietsvakanties

Excursiereizen

Gezinsvakanties

Golfvakanties

Groepsreizen

Hotels

Jongerenreizen

Kampeervakanties

Kindervakanties

Lastminutes

Natuurreizen

Rondreizen

Sportieve reizen

Stedentrips

Strandvakanties

Treinvakanties

Vakantieparken

Vakantiewoningen

Verre reizen

Vliegtickets

Vliegvakanties

Wandelvakanties

Wintersport

Zonvakanties

Linkpartner worden?

KroatiŽ vakantieland

Algemeen
Kroatië ligt aan de Adriatische Zee met Italië en wordt begrensd door Slovenië, Hongarije, Servië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro. Het strekt zich uit van de uiterste oostelijke deel van de Alpen in het noordwesten tot de Panonische laagvlakte en de oever van de Donau in het oosten. In het midden van het land staat het bergmassief Dinara centraal, het zuidelijke deel eindigt aan de kust van de Adriatische Zee.

De landoppervlakte bedraagt 56.691 vierkante kilometer. Kroatië heeft 31.067 vierkante kilometer territoriale wateren. Midden-Kroatië, ten oosten en ten zuiden van Zagreb en doorstroomd door Sava, Kupa en Drava. Noordwest-Kroatië omvat het grootste deel van Istrië. Zuidwest-Kroatië omvat de gehele Dalmatische kuststreek tot bij de Baai van Kotor met de ketens van de Dinarische Alpen en het ruige hoogland Lika, dit zijn grotendeels arme karstgebieden. De hoogste berg ligt in de provincie Split, noordelijk van Split en Šibenik. De Dinara is 1.831 meter hoog.

Naast bergen is Kroatië is ook rijkelijk bedeeld met meren. De Plitvice meren zijn ongetwijfeld de bekendste, maar ze zijn betrekkelijk klein in vergelijking tot het Vranameer ten zuidwesten van Zadar. Het Vranameer is rijk aan vis. Veel grote en kleine rivieren vind je in het noorden van het land. De meest bekende rivier is de Drava welke een grens vormt met Hongarije is een zijrivier van de Donau. Ook de Save is een zijrivier van de Donau. Voor de kust liggen 1185 eilanden, waarvan er 66 bewoond zijn. De grootste eilanden zijn Krk en Cres.

Taal
De taal in Kroatië is: Kroatisch (officiële taal)

Hoofdstad

Zagreb

Andere grote steden
Pula, Opatija, Split, Zadar en Dubrovnik

Andere steden
Bakar, Beli Manastir, Belišće, Benkovac, Bjelovar, Biograd na Moru, Buje, Buzet, Cres, Crikvenica, Čabar, Čakovec, Čazma, Daruvar, Delnice, Donja Stubica, Donji Miholjac, Drniš, Dubrovnik, Duga Resa, Dugo Selo, Đakovo, Đurđevac, Garešnica, Glina, Gospić, Grubišno Polje, Hrvatska Kostajnica, Hvar, Ilok, Imotski, Ivanec, Ivanić Grad, Jastrebarsko, Karlovac, Kastav, Kaštela, Klanjec, Knin, Komiža, Koprivnica, Korčula, Kraljevica, Krapina, Križevci, Krk, Kutina, Labin, Lepoglava, Lipik, Ludbreg, Makarska, Mali Lošinj, Metković, Mursko, Središće, Našice, Nin, Nova Gradiška, Novalja, Novi Marof, Novi Vinodolski, Novigrad, Novska, Obrovac, Ogulin, Omiš, Opatija, Opuzen, Orahovica, Oroslavlje, Osijek, Otočac, Ozalj, Pag, Pakrac, Pazin, Petrinja, Pleternica, Ploče, Poreč, Požega, Pregrada, Prelog, Pula, Rab, Rijeka, Rovinj, Samobor, Senj, Sinj, Sisak, Slatina, Slavonski Brod, Slunj, Solin, Split, Stari Grad, Supetar, Sveti Ivan Zelina, Šibenik, Trilj, Trogir, Umag, Valpovo, Varaždin, Varaždinske Toplice, Velika Gorica, Vinkovci, Virovitica, Vis, Vodice, Vodnjan, Vrbovec, Vrbovsko, Vrgorac, Vrlika, Vukovar, Zabok, Zadar, Zagreb, Zaprešić, Zlatar, Županja

Klimaat
In Kroatië varieert het klimaat van Mediterraan langs de Adriatische kust tot een landklimaat in het binnenland. De wind zorgt voor een verkoelende bries in de zomer aan de kust. De temperatuur schommelt tussen de tien (winter) en zesentwintig (zomer) graden Celsius. Het Binnenland wordt gekenmerkt door droge en hete zomers en natte koude winters. De temperatuur in januari ligt rond het vriespunt. In de zomer kan het gemiddeld 24 graden Celsius kan worden. In de bergen blijft de temperatuur in januari onder het vriespunt, gemiddeld schommelt de temperatuur tussen de -5 en 0 graden ook kan het er flink sneeuwen. Gedurende de maand zomermaanden stijgt de temperatuur in de hooggelegen gebieden tot ongeveer 18 graden Celsius. De zon schijnt veel in Kroatië. Kroatië heeft ongeveer 2500 zonuren per jaar.

Bezienswaardigheden